Ptysie z pieczarkami

Składniki

Ciasto:
1 szklanka mleka lub wody
8 dag margaryny
15 dag mąki
5 jaj
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól

Nadzienie:
10 dag pieczarek
tłuszcz
6 dag pomidorów
10 dag jabłek
10 dag ugotowanego selera
4 łyżki majonezu
2 dag kaparów
sól i pieprz do smaku
tłuszcz do blachy

Sposób przyrządzenia

Wodę lub mleko zagotować z margaryną i solą, wsypać przesianą mąkę, odstawić z płyty kuchennej, rozbić grudki. Następnie postawić ponownie na płycie, lekko podgrzewać ciągle mieszając, aż ciasto stanie się gładkie. Naczynie odstawić, ciasto przestudzić, wbijać po jednym jajku, dobrze wyrabiając. Blachę wysmarować tłuszczem, posypać mąką i przez "tutkę" wyciskać ciasto w kształcie spirali. Piec w nagrzanym piekarniku przez 25 - 30 minut, w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu zdjąć ptysie z blachy, przeciąć ostrym nożem poziomo na połówki.  

Pieczarki opłukać, obrać, posiekać i podsmażyć. Pomidor sparzyć, obrać ze skórki. Jabłka umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę razem z pomidorem i selerem. Wymieszać z majonezem, pieczarkami i opłukanymi kaparami, doprawić do smaku. Ptysie przygotować, napełnić nadzieniem i zaraz podawać.