Szpinakowe naleśniki „choinki” na ciepło - z serem, wędliną i ketchupem

Składniki

Składniki (10 sztuk)

• świeży szpinak - 80 gramów
• mąka pszenna - 1,5 szklanki
• mleko - 1 szklanka
• woda gazowana - 1 szklanka
• jajka - 2 sztuki
• olej - 1 łyżka
• sól - szczypta

Dodatki:
• ketchup Kotlin Łagodny
• ser typu mozzarella w plastrach
• ulubiona wędlina
• masło klarowane - do smażenia

Sposób przyrządzenia

Szpinak z dodatkiem mleka zmiksować na gładko (im bardziej rozdrobniony szpinak, tym ładniejszy kolor naleśników) i przelać do miski. Kolejno wlać wodę gazowaną oraz olej, wsypać mąkę, wbić jajka, dodać szczyptę soli i dokładnie wymieszać - najlepiej rózgą. Całość odstawić na 8-10 minut, aby ciasto lekko zgęstniało. Na rozgrzaną patelnię wylać porcję ciasta, a kiedy zetnie się z wierzchniej strony - przewrócić na drugą. Na jedną połowę naleśnika ułożyć plasterki sera mozzarelli oraz wędliny, złożyć. Ponownie na jedną połowę położyć ser oraz wędlinę i złożyć –  w ten sposób powstanie nadziany 'trójkąt'. Piekarnik nagrzać na 180 stopni. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć naleśniki i zapiekać 2-3 minuty, aby tylko ser się podgrzał. Wierzch polać ketchupem na kształt łańcucha.