Weekendowe ekspresowe ciasto pod bezową pierzynką

Składniki

• owoce pigwowca – 2 kg po obraniu i wydrążeniu
• cukier – 1 kg
• sok z wyciśniętej cytryny – 2 łyżeczki
• cynamon – 1 łyżeczka
• imbir – 1 łyżeczka
• gotowy jasny spód tortowy (np. Dan Cake)
• cukier 50g
• białka jajek – 4 sztuki
• szczypta soli

Sposób przyrządzenia

Owoce pigwowca włożyć do garnka, zasypać cukrem. Gotować tak długo, aż owoce się rozpadną. Dodać cynamon i imbir. Zagotowane owoce zmiksować, dodać sok z cytryny. Konfiturę pozostawić do wystygnięcia. Gotowy spód jasny Dan Cake posmarować grubą warstwą wystudzonej konfitury i wstawić na 30 minut do lodówki. W tym czasie w misce ubić białka z odrobiną soli, w trakcie ubijania dodać cukier. Gotową pianę wyłożyć na wierzch ciasta z konfiturą. Piekarnik rozgrzać do 250 stopni i zapiekać ciasto przez chwilę do uzyskania pięknego, złotego koloru pianki.

 

Smacznego!