Ragout z żołądków indyczych z młodymi warzywami

Składniki

1/2 żołądków indyczych
Młode warzywa : marchewka, pietruszka , seler, po, seler naciowy, szalotki, czosnek i papryka.
Olej rzepakowy z bazylią, czosnkiem i pomidorami
Olej rzepakowy z chili 1/2 łyżeczki
Świeże zioła zza okna ( bazylia, szałwia, majeranek, tymianek, rozmaryn) po 1-2 listków.

Sposób przyrządzenia

Żołądki opłukać i pokroić na kawałki. Następnie na rozgrzanym olejach rzepakowych. Smażyć do wyparowania .


A następnie wyłożyć na miseczkę .

 


Warzywa pokroić i  dodać do oleju pozostałego ze smażenia żołądków. ( można dodać jeszcze troszkę oleju).
Podsmażyć , dodać 1 szklankę wody lub rosołu. Dusić pod przykryciem dolewając co jakiś czas wody.
Danie jest gotowe gdy żołądki są miękkie.



Ja dzisiaj podałam z malutkimi ziemniaczkami posypanymi świeżym ogrodowym koprem.

 
 
Smacznego!!!