Tarta z fenkułem i łososiem

Składniki

Składniki na ciasto:
• 25 dag mąki krupczatki
• 20 dag mąki pszennej
• 1 jajko
• ½ łyżeczki soli
• 20 dag masła
• 2 łyżki zimnej wody
Składniki na farsz:
• 1 fenkuł (koper włoski)
• 20 dag łososia wędzonego
• 3 jajka
• 20 dag żółtego sera Morskiego MSM Mońki
• 1 szklanka śmietany 18%
• Sól, pieprz

Sposób przyrządzenia

Mąki przesiać, wymieszać z solą i posiekanym masłem. Dodać jajko, wodę, zagnieść. Owinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny. Ułożyć ciasto w okrągłym naczyniu, ponakłuwać widelcem i upiec w 180 stopniach ok. 15 minut.

Koper włoski posiekać, łososia pokroić w kostkę. Zetrzeć na tarce żółty ser, wymieszać ze śmietaną i jajkami. Koper i łososia wyłożyć równomiernie na ciasto, zalać sosem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. pół godziny.