Skrzydełka lub udka z kurczaka po żydowsku

Składniki

15-16 skrzydełek lub udek z kurczaka
Farsz:
75 dag mielonego mięsa z indyka
25 dag wątróbki drobiowej
2 jajka
1/2 bułki
1/2 szkl. mleka
1/2 szkl. kaszy manny
1/4 szklanki orzechów włoskich
1/2 czerwonej papryki
6 pieczarek
pęczek koperku
6 ząbków czosnku
sól, pieprz
Okrasa:
2 łyżki miodu
2 łyżki wody
1/4 szkl.sezamu wymieszanego z płatkami migdałów (można użyć nawet wiórek kokosowych)

Sposób przyrządzenia

Obcinamy pierwsze najkrótsze ramionko ze skrzydełka.Wchodzimy palcem pod skórę z trzeciego do drugiego ramionka.Skrzydełka solimy odstawiamy na 30min do lodówki.Bułkę zalewamy mlekiem.Z białek ubijamy pianę.Wątróbkę kroimy w kostkę, orzechy i koperek siekamy, paprykę i pieczarki kroimy w kostkę, czosnek przepuszczamy przez praskę.Wszystko dokładnie mieszamy.Dodajemy kaszę manną, rodzynki, odciśniętą bułkę, pianę z białek i żółtka.Wyrabiamy.Skrzydełka nadziewamy farszem .Układamy na blasze.Składniki okrasy mieszamy.Maczamy pedzelek w okrasie i smarujemy skrzydełka.Posypujemy sezamem ( lub wiórkami).Pieczemy około 40minut w tem. 200st.Podajemy z puree z ziemniaków lub pieczywem.