Wiosenny konkurs z Plast Team – wygraj praktyczne pojemniki!
- Zarejestrowany: 06.11.2014, 12:16
- Posty: 897
Wiosna w powietrzu? Tak? W sobotni poranek masz nieodpartą ochotę na upieczenie pysznego ciasta i zabrania go ze sobą na rodzinny piknik? To genialny pomysł na spędzenie czasu z najbliższymi i zjedzenie słodkości na łonie natury! Tylko co upiec? Niedługo Wielkanoc, więc może warto sprawdzić ten nowy przepis na ciasto? Tylko w co je zapakować? Pojemniki Plast Team świetnie się nadadzą!
Co trzeba zrobić by wygrać ten uroczy i funkcjonalny pojemnik?
Wszyscy uwielbiamy słodkości (jeśli nie lubisz to Ci nie ufam). Uwielbiamy się nimi dzielić z najbliższymi i chwalić swoimi pomysłami znajomym! Nadchodząca pora roku to świetna okazja by trochę poeksperymentować i powitać radośnie wiosnę!
Zdradź nam jakie 3 ciasta najchętniej zapakowałbyś w pojemnik “Gdynia” firmy Plast-Team (Pamiętaj o dodaniu przepisu na ciasta! Koniecznie zajrzyj do zakładki "Przepisy") i podaj na naszym konkursowym forum przepis na jeden z nich!
Nasza zabawa trwa do: 10 marca
- Zarejestrowany: 03.12.2014, 16:18
- Posty: 9
Gdy wiosenne słońce coraz mocniej przygrzewa, pojawiają się pierwsze wiosenne kwiaty, a z każdym dniem przybywa ich coraz więcej. Są one symbolem budzącej się do życia przyrody. Nie bez powodu wiosna uważana jest za najpiękniejszą porę roku. Z tego powodu kwiaty goszczą również w moich wypiekach. W super funkcjonalnym pojemniku "Gdynia" firmy Plast-Team pięknie prezentowały by się moje wiosenne muffinki, idealne na każde mniejsza i większe przyjęcie. Oto przepis - http://wciazy.familie.pl/przepis/2050/Wiosenne-muffinki
Kolejny wypiek, który chciałabym zapakować w ten świetny pojemniczek to pokrojony na kawałeczki romantyczny torcikkwiatowy
http://wciazy.familie.pl/przepis/2051/Romantyczny-torcik
Oraz ostatni torcik Róża również mojej produkcji, który jest absolutnym hitem w mojej rodzinie:)
http://wciazy.familie.pl/przepis/2032/Tort-Roza
W pojemniku "Gdynia" firmy Plast-Team wszystkie wypieki będą prezentowały się wyśmienicie. Pozdrawiam! :)
- Zarejestrowany: 09.11.2014, 10:31
- Posty: 66
Chyba nie będzie to żadnym odkryciem, gdy napiszę że UWIELBIAMY słodkości!!! Wszystko co ma dużo cukru, może kalorii, jest kolorowe i pachnące jest bliskie naszemu sercu:) Czym było by życie bez smakołyków
Oj rozpisuje się ale do rzeczy. Do pojemnika zapakowałbym trzy ciasta:
- bananowiec- ulubiony deser mojej 19 mscznej córci- szybki, prosty w wykonaniu, nie wymaga pieczenia i zawsze mi wychodzi- przepis na niego dodałem
- jabłecznik - ulubione ciasto mojego 5 letniego synka - lubi wszystko co z jabłkami
- no i gwiazda deserów serniczek z brzoskwiniami - ciasto, które nigdy mi nie wychodzi i tu z pomocą przychodzi kochana bacia Ula (robi najlepszy serniczek na świecie) -mniam
A oto obiecany przepis.
Bananowiec na zimno:
składniki:
- 3-4 banany
- 2 paczki biszkoptów
- 1 kostka masła roslinnego
- 1 zółtko
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 galaretki cytrynowe
- 1 galaretka brzoskwiniowa
- 2 łyżeczki kakao
Wykonanie:
Masło, cukier, żółtko ubić na masę. Dodać banany i uzyskaną masę podzielić na dwie części. Do jedej dodaĆ kakao. Rozpuscic galaretki cytrynowe (w 1 szklane wody 1 galaretkę). Ostudzić . Jedną galaretkę dodać do jasnej a drugą do ciemnej masy. Galaretkę brzoskwiniową rozpuscić wg przepisu na galaretce. Na tortownicy wyłożyć biszkopty. Wylać na nie jasną masę i włóżyć do lodówki. Gdy stępieje wyłożyć na jasną masę biszkopty i wylać ciemną masę. Schować do lodówki aż stępieje. Potem można ułożyć kawałki bananów dla ozdoby i wylać brzoskwiniową galaretkę. Potem odstawić na jaskieś 2h do lodówki. A potem kroić i delektować się pysznym deserem
SMACZNEGO!!!
- Zarejestrowany: 19.12.2013, 16:12
- Posty: 4400
Prosimy o nowe przepisy, a nie wykorzystywanie starych. Zwłaszcza tych, które brały już udział w innych konkursach. Liczymy na Wasze nowe pomysły!
- Zarejestrowany: 04.03.2015, 15:05
- Posty: 3
Do pojemnika “Gdynia” firmy Plast-Team zapakowałabym swoje trzy ulubione ciasta. Ciasta:
* Rocher
* Ptasie mleczko
* Maxi king
Przepis na ciasto Rocher to:
Biszkopt
8 jaj
180 g cukru
200g zmielionych orzechów włoskich
120 g mąki pszennej
40g kakao
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Krem śmietankowy
500 ml śmietanki 30%
100 g mascarpone
2 łyżki cukru
Krem Rocher
400 g mascarpone
400 g nutelli
70 g czekolady mlecznej
pół szklanki rozdrobnionych orzechów laskowych
Do nasączenia :likier orzechowy
Wykonanie:
Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić pianę następnie do ubitej już piany dodać żółtka, cukier, zmielone orzechy, mąkę, kakao, proszek do pieczenia. Całość wymieszać. Przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 30-40 min w temperturze 180 stopni. Krem śmietankowy: ubić śmietankę 30% dodać mascarpone cukier i wymieszać. Krem Rocher: rozpuścić czekolade mleczną schłodzić dodać mascarpone, nutellę, orzechy całość wymieszać i schłodzić. Ostugnięty biszkopt przekroić na pół. Jedną warstwę nasączyć likierem na ciasto wyłożyć połowę kremu Rocher na to cały krem śmietanowy następnie położyć drugą połowę biszkopu nasączonego likierem. Na to położyć kolejną warstwę kremu Rocher. Smacznego
Przepis na Ptasie Mleczko to:
Biszkopt
5 jaj
pół szlanki mąki
2 budynie czekoladowe
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
0,75 szklanki cukru
Masa:
600 ml śmietany 30%
4 duże danonki waniliowe
1 opakowanie cukru waniliowego
2 galaretki cytrynowe
1 szklanka wody
Polewa czekoladowa
Wykonanie: Białka ubić z cukrem dodać mąkę, budyń( w proszku), proszek do pieczenia, żółtka. Całość wymieszać przełożyć do formy wyłożonej papierem i piec przez 20-30 min w temp 180 stopni. Masa: galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody, ostudzić galaretki, śmietanę ubić z cukrem dodać danonki i tężejącą galaretkę. Biszkopt przekroić i na jedną część położyć całą masę przykryć drugim biszkoptem, na wierzch wylać polewe czekoladową.
Przepis na ciasto Maxi King to:
składniki:
6 opakowań herbatników
puszka masy krówkowej
masa mleczna:
1,5 kostki masła
1 szklanka mleka
0,75 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
400 g mleka w proszku
polewa czekoladowa
śmietana 30%
150 g orzechów włoskich
2 czekolady mleczne
Przygotowanie: Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę układamy warstwę herbatników. masa mleczna: mleko i cukier waniliowy zagotować i ostudzić , masło utrzeć na gładką masę, dodać ostudzone mleko z cukrem oraz mleko w proszku. całość wymieszać i wyłożyć pół masy na herbatniki , całość przykryć herbatnikami na które wyłożyć masę krówkową na to wyłożyć herbatniki i kolejną warstwę masy mlecznej. Czekolady rozpuścić dodać śmietankę i pokrojone orzechy laskowe. całość ostudzić jak bd tężeć wyglać na masę,
Ciasta pyszne, warto spróbować polecam
Pozdrawiam
Agnieszka Kotlarska
- Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
- Posty: 161880
Prosimy o nowe przepisy, a nie wykorzystywanie starych. Zwłaszcza tych, które brały już udział w innych konkursach. Liczymy na Wasze nowe pomysły!
O to właśnie chodzi... BRAWO !!!
- Zarejestrowany: 04.03.2015, 17:27
- Posty: 1
Oj, przydałby mi się taki pojemnik, przynajmniej nie musiałabym pożyczać od bratowej :) Zawsze mam problem z zapakowaniem ciasta wtedy, kiedy wybieram się do rodziców, wtedy też- tradycyjnie- piekę naszego rodzinnego Murzynka i tym przepisem chciałabym się podzielić. Jeszcze warte upieczenia jest ciasto z Nutellą- składające się tylko z 3 składników- wilgotne i moooocno nutellowe, jak również fajne jest ciasto bez pieczenia z kremem na kaszy mannie- proste i bardzo smaczne.
##################################################################
1. Murzynek na powidłach śliwkowych (przepis na dużą blachę)- ciasto z serii 'tradycyjne'
Ciasto:
* mąka pszenna- 4 szklanki
* przyprawa do piernika- 1 łyżeczka
Przestudzić i przełożyć na wierzch ciasta.
* porzeczki- 150 g (lub inne owoce)
Piekarnik nastawić na 180 stopni.
Jajka ubić na bardzo puszystą i jasną masę, aż do potrojenia masy (u Kirbie było to 5-6 minut, a mnie wystarczyło 1,5 minuty).
Nutellę lekko podgrzać w mikrofali, aby była bardziej płynna i delikatnie- aby nie niszczyć puszystości- łyżka po łyżce dodawać do masy jajecznej.
Przelać do małej tortownicy (18 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 25-30 minut (ciasto sporo urośnie).
Po upieczeniu wyjąć z formy i ostudzić na kratce (ciasto opadnie).
Posmarować nutellą i ozdobić porzeczkami.
#############################################################
3. Kostka grysikowa z cytrynowym kremem- ciasto z serii 'bez pieczenia'
* ekstrakt z wanilii- łyżeczka
* masło- 100 g
Spód czekoladowy:
Ciastka połączyć z miękkim masłem w blenderze.
Przełożyć na spód małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do lodówki.
Masa grysikowa:
Do mleka wsypać kaszę mannę wraz z cukrem i gotować, aż masa zgęstnieje.
Dodać masło i dokładnie wymieszać.
Krem cytrynowy:
Żółtka utrzeć z cukrem, wlać sok z cytryny wraz ze skórką i dodać masło.
Podgrzewać na małym ogniu, aż do zgęstnienia kremu (około 6 minut).
Wykonanie:
Na ciasteczkowy spód wylać masę grysikową, wstawić do lodówki na około 15 minut (po to, by masa stężała, inaczej lemon curd będzie się mieszał z kremem).
Górę uwieńczyć kremem cytrynowym.
Wstawić na min. 30 minut do lodówki.
Smacznego! :)
- Zarejestrowany: 27.05.2012, 17:54
- Posty: 143
Ja zabrałabym ze sobą :
- Jakiś dobry serniczek,
- Kuleczki Bounty
-oraz ciasto Mleczna kanapka (przepis dodany do ksiązki kucharskiej na familie)
Oto przepis:
Biszkopt:
– 5 średnich jaj
– 1/2 szkl. cukru
– 3/4 szkl. mąki tortowej
– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
– 3 płaskie łyżki kakao
– 2 łyżki oleju
– 2 łyżki mleka (temp. pokojowa)
Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier i ubijać, aż się rozpuści, po czym dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać. Następnie wlać olej i mleko, krótko zmiksować. Na koniec stopniowo przesiewać do masy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto wyłożyć do tortownicy (26 cm średnicy) wyścielonej pergaminem tylko na spodzie. Piec w temperaturze 180 st.C przez około 30 minut.
Upieczony biszkopt pozostawić w formie na 10 minut, po czym „objechać” nożem naokoło, wyjąć na kratkę kuchenną, zdjąć papier i pozostawić biszkopt do całkowitego wystygnięcia.
Masa:
– 500 ml śmietany kremówki (30-36%)
– 4 łyżki cukru pudru
– 50 g cukru waniliowego
– 250 g serka mascarpone
– 2 łyżeczki żelatyny
Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodając cukier puder i cukier waniliowy mniej więcej w połowie ubijania.
Serek mascarpone zmiksować, aby zrobił się bardziej kremowy, po czym dodać do niego ubitą śmietankę i delikatnie wymieszać.
Żelatynę zalać niewielką ilością przegotowanej wody (może być zimna lub ciepła) w kubku lub małej miseczce. Wstawić do gorącej wody i mieszać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Wyjąć z wody, dodać 1 łyżkę masy śmietankowej, wymieszać, a następnie dodać do pozostałej masy i jak najszybciej wszystko razem połączyć (w zimnej masie żelatyna dosyć szybko tężeje).
Polewa:
– 200 g czekolady (dałam po 100 g gorzkiej i mlecznej)
– 50 g masła
– 3 łyżki mleka
– 1 łyżeczka oleju
Czekoladę połamać na kawałki i wraz z pozostałymi składnikami umieścić w małym garnuszku. Z kolei garnuszek postawić na większym garnku z gorącą wodą tak, żeby nie dotykał do wody. Poczekać, aż składniki się rozpuszczą, dokładnie wymieszać i trochę przestudzić.
Biszkopt przekroić na dwa placki.
Dolny placek posmarować połową masy, wyrównać i polać polewą czekoladową (tylko tyle, żeby utworzyła się cienka warstwa). Następnie wstawić do zamrażalnika na kilka minut. Gdy polewa dobrze zastygnie, wyjąć, posmarować pozostałą masą i przykryć drugim plackiem. Całość oblać pozostałą polewą czekoladową i wstawić do lodówki (na całą noc lub dłużej).
Ciasto najlepiej kroić nożem maczanym w gorącej wodzie.
Ciasto jest najlepsze po 2-3 dniach, jeśli oczywiście przetrwa tyle czasu. :)
- Zarejestrowany: 20.07.2014, 06:51
- Posty: 73
Mam 2 takie specjały, bez których nie wyobrażam sobie ani świąt ani innych uroczystości. Trzecia propozycja to moja nowość - rureczki z kremem, na który w Przepisach dodałam instrukcję tworzenia:
https://www.familie.pl/przepis/2054/RURECZKI-Z-KREMEM
Te moje specjały bez których ani rusz to oczywiście sernik oraz tort z ulubioną masą:)
Sernik:
Ciasto: 35 g cukru, jajko, 130g margaryny, 250g maki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia - wszystko mieszam ze sobą. Wałkuję i wykładam blaszkę
Ciasto: 1 kg sera półtłustego, 250g cukru, 4 żółtka, 2 budynie śmietankowe, 600g mleka, 120g oleju - wlewam wszystko na raz do miksera i mieszam ok.4 min.
Ciasto serowe wylewam na wyłożony spód i piekę 1 godz. w temp 180 stopni
Torcik a la Agata
Piekę 4 biszkopty, do każdego dodając inny barwnik, np. czerwony, zielony, pomarańczowy, niebieski
Przekładam masą: bita śmietana ubita z dodatkiem kawy capuccino w proszku.
Te specjały to hity w mojej rodzinie i wśród znajomych a na pewno pewne pewniaki:) -
s m a c z n e g o:)
- Zarejestrowany: 13.10.2011, 14:48
- Posty: 7303
trzy ciasta ,które zabrałabym ze sobą w taki pojemnik aby cieszyć podniebienie i dać upust fantazji gdziekolwiek jestem .
#1. brzoskwiniowo -serowe lato -w tym cieście nawet zimą odnajduj odrobinę słoneczka poprzez słoneczne brzoskwinie
#2. szybka i uproszczona wu-zetka -w tym cieście zawsze rozsmakowuje się rodzinka
#3. cycki murzynki -w tym cieście rozsmakowuje się mąż :)
wykonanie ciasta # nr.1.brzoskwiniowo-serowe lato
biszkopt:
6 jaj,szklanka cukru,szklanka mąki,2 łyżki stołowe mąki ziemiaczanej, 1i1/2 łyżeczki proszku do pieczenia .Ubijamy pianę z białek ,dodajemy cukier następnie żółtka oraz mąke wymieszaną z proszkiem do pieczenia . jednolitą masę biszkoptowa wylewamy do formy -wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą -piec 35 minut.
masa:
400ml śmietany 30%,2xśnieżka,1/2 kg sera białego,2xgalaretki brzoskwiniowe .
galaretki rozpuścić w dwuch szklankach wody(ostudzić) ,śmietanę ubić ze śnieżkami,dodać przemielony ser oraz ostudzoną płynna galaretkę.
posypka na wierzch :
10 dag wiórek kokosowych ,1/3 kubeczka małego masła roślinnego z kruszwicy i 3 łyzki stołowe cukru.
masło rozgrzać na patelni razem z cukrem ,dodac wiórki i zarumienić na słomkowy kolor.
ułozenie :
biszkopt kroimy na pół (dwa placki), pierwszy placek na dno formy,wykładamy masę serewą,pokrywamy ja plackiem drugim,smarujemy go dzemem brzoskwiniowym -wystarczy mały słoik i sypiemy na to zarumienione wiórki . odstawiamy do lodówki by masa się ścisnęła.
wykonanie ciasta # nr.2 szybka i uproszczona wu-zetka
ciasto:
1 szklanka mleka,2 łyżeczki sody,2 łyzki stołowe kakao, 1/2szklanki oleju,2 szklanki mąki,2całe jaja,1 szklanka cukru, 1/2 słoiczka dżemu pożeczkowego lub jakiego kolwiek .Wszystkie składniki wymieszać razem tak by uzyskac jednolitą masę . Wylać do formy wysmarowanej tłuszczen i obsypanej bułką tartą piec około 40-45 minut.
masa:
1 i 1/2 szklanki mleka ,4 czubate łyzki stołowe cukru,1 i 1/2 łyzki stołowej mąki ziemiaczanej i 4 łyżki mąki zwykłej. rozdziel mleko na dwie części ,jedną część zagotuj na małym ogniu z cukrem ,w drugiej części rozrób mąke zwykłą i ziemiaczana by powstała jednolita zawiesina -do gotującego się mleka wlewamy zawiesune i ciągle mieszamy na wolnym ogniu -tak przygotowany zaczyn masowy odstawiamy do wystygnięcia -po wystudzeniu do zaczyny dodajemy mały kubeczek masła roślinnego z kruszwicy i ucieramy wszystko razem do powstania puchowej bielutkiej masy .
ułożenie :
ciasto przekroić na dwie części(dwa placki) ,układamy spód placka w formę ,rozsmarowujemy na nim masę i nakładamy na niego drugi placek.wierzch ciasta polewamy polewa czekoladową lub lukrowa i posypujemy kolorowymi cukiereczkami do dekoracji . odstawić do lodówki ,by masa zziębła wtedy lepiej smakuje .
wykonanie ciasta # nr.3 cycki murzynki
ciasto :
15 dag maku, 15 dag wiórek kokosowych,pół szklanki cukru,6 białek,1 łyżka stołowa mąki ziemiaczanej i 1 łyżeczka proszku do pieczenia . Ubijamy białka na sztywną piane dodajemy cukier ubijamy ,następnie do białek wymieszanych z cukrem dodajemy wiórki mieszamy,mak mieszamy na koniec dodać mąke ziemiaczaną i proszek do pieczenia . Blachę wyłożyć papierem do pieczenia ,rozłożyc równomiernie i zapiekać na rumiany kolor około 30 minut.
masa :
2 szklanki mleka, pół szklanki cukru,1 cukier wanilinwy,2 łyzki stołowe mąki zwykłej,2 łyżki stołowe mąki ziemiaczanej oraz 6 żółtek. Jedną szklankę mleka zagotować wraz z cukrem i cukrem wanilinowym na małym ogniu , w drugiej szklance mleka przygotować zawiesinę z maki zwykłej i ziemiaczanej oraz żółtek jednolita masę zawiesinową wlewamy do gotujacego się mleka ,ciągle mieszając tak by powstał budyń . odstawiamy zaczyn masowy do wystygniecia . wystudzona masę budyniową łączymy z 1 kąstka margaryny miękkiej Kasi.
polewa:
2 łyżki stołowe kakao,3 łyzki stołowe cukru,3 łyzki stołowe wody przegotowanej,2 łyzki margaryny lub masła,3 łyżki stołowe śmietany 18%,:rozpuścić tłuszcz ,dodac cukier ,dodac wodę, wsypać kakao i na koniec śmietanę gotujac wszystko na wolnym ogniu.
ułozenie:
kładziemy do formy upieczony spód ciasta , wykładamy na niego mase równomiernir rozprowadzając ją ,na masę układamy okragłe biszkopty nasączone w alkoholu,na każdy biszkopt kładziemy po 1 sztuce rodzynka,oblewamy biszkopty polewą . odstawic do lodówki .
smaczne ,proste ,niezajmują wiele czasu by je przygotować i rozkoszować się ich smakiem .
SMACZNEGO!!!
- Zarejestrowany: 12.09.2014, 08:58
- Posty: 46
Wiosna, wiosna, a że mieszkam na wsi już nie mogę się doczekać wiosennych pikników nad jeziorkiem w okolicznym lesie :)
Na piknik zabrałabym co praktycznego, czyli babeczki kawowe ( można wtedy nie brać termosu z kawą ;) , coś do pochrupania czyli kruche drożdżowe rogaliki, oraz coś ekstrawaganckiego czyli zielone ciasto ze szpinakiem :)
Przepis na babeczki
1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki kawy rozpuszczalnej,
3/4 szklanki cuktu,
szklanka mleka,
1/3 szklanki oleju
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mieszamy suche składniki, do nich dodajemy składniki mokre i wszytko dokładnie miksujemy, ja jestem zwolenniczką długiego miksowania na niskich obrotach, a zatem ja miksuję składniki około 10 min.
Babeczki pieczemy w 180 stopniach około 20-25 min.
Przepis na krem do babeczek:
1 budyń waniliowy
250 ml mleka
cukier ( zgodnie z informacją na opakowaniu budyniu)
pół kostki ciepłego masła ( nie z lodówki)
1 kubeczek śmietany kremówki
3 duże łyżki kawy
Gotujemy mleko, dodajemy do niego budyń, cukier i kawę ( należy bardzo ieszać ponieważ użyliśmy połowy mleka i budń ma tendencję do przypalania się). Po zagotowaniu budyń studzimy. Ostudzony budzyń miksujemy na gładką masę dodając do niego masło, a na koniec dolewamy śmietanę kremówkę i miksujemy do uzyskania kremowej konystencji.
Gotowym kremem dekorujemy babeczki.
Przepis na rogaliki:
1kg mąki
1 kostka zimnego masła
1 łyżka śmietany
1 jajko
1/2 kostki drożdży
1/2 łyżeczki soli
łyżeczka cukru do rozpuszczenia drożdży.
Przygotowanie
-Drożdże rozpuścić z cukrem w odrobinie ciepłej wody.
- Mąkę rozetrzeć z masłem ( jak na kruche ciasto)
- Dodać resztę składników i ugnieść ciasto.
Ten przepis na rogaliki uwielbiam za to, że nie trzeba się męczyć z bardzo dokładnym wyrabianiem ciasta, składniki mają się po prostu połączyć. Ponadto nie trzeba pozostawiać ciasta do wyrośnięcia.
Wyrobione ciasto dzielimy na 8 części, każdą wałkujemy i taką rozwałkowaną dzielimy na 8 trójkącików. Rogaliki możemy nadziać zarówno dżemem i twarogiem jak również, dzięki temu, że ciasto nie jet słodkie, możemy użyć wytrawnego nadzienia.
Rogaliki pieczemy około 20 min w 180 stopniach. Ciepłe rogaliki wyciągnięte z piekarnika polewany lukrem ( tylko te słodkie :) ), aby zamknąć wilgoć ciastka w środku.
Ciasto ze szpinakiem:
450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
1 i 1/3 szklanki cukru
3 jajka
1 i 1/3 szklanki oleju
2 szklanki mąki krupczatki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
300 ml śmietany kremówki
2 śmietan-fixy
cukier wanilinowy
owoce granata do ozdoby
Szpinak odmrażamy i odsączamy z wody.
Miksujemy jajka z cukrem, mieszając po woli wlewamy olej. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy dodajemy szpinak i wszystko mieszamy łyżką, wlewamy do tortownicy, pieczemy około godzinę do "suchego patyczka"
Po ostygnięciu, należy odciąć wierzch ciasta i pokruszyć ( zostawić z boku do dekoracji)
Ubijamy śmietanę z śmietan-fixami, oraz cukrem wanilinowym ( można dosłodzić cukrem pudrem jeśli ktoś lubi bardzo słodkie ciasta).
Na ciasto wykładamy bitą śmietanę, następnie do dekoracji posypujemy je pokruszonym wierzchem ciasta, oraz owocami granata, które należy lekko docisnąć ręką.
Cisto wygląda ja polana opruszona mchem, czyli jest idealne na piknik :)
Smacznego :)
- Zarejestrowany: 28.01.2014, 17:14
- Posty: 5
Hmm....ciiękie pytanie, bo kto mnie zna wie że jestem strasznym łasuchem i kiedy tylko coś słodkiego pojawia się na horyzoncie od razu wpada w moje rączki :) Jednak gdybym miała do wyboru tylko 3 najlepsze to z pewnością zabrałabym ze sobą
1. Przerośnieętego "HITA" - ponieważ w masie jest kasza manna i kakao mogłabym przegryżć kawałek w ramach pożywnego dodatku do śniadania :)
1,5 l mleka
1 budyń czekoladowy
12 łyżek kaszy manny
2 łyżki kakao
5 łyżek cukru
100 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Z całości mleka odlej ok. 1 szklankę, dodaj cukier oraz proszek budyniowy i dokładnie rozprowadź. Pozostałe mleko zagotuj dodając kakao. Kiedy mleko zacznie się lekko gotować, powoli ciągle mieszając wsyp kaszę manną. Gotuj przez ok. 3 minuty, aż masa zacznie lekko gęstnieć, następnie wlej rozmieszany budyń i ponownie zagotuj.
Blachę wyłóż warstwą herbatników, następnie wylej część gorącej masy grysikowej (ok. 1/3) - ułóż kolejną warstwę herbatników - 1/3 masy - herbatniki - pozostałą masę i herbatniki.
Wierzch polej polewą czekoladową: czekoladę połam na małe kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej, dodając śmietankę.
2. Szarlotka mojej mamy- poprostu najlepsza!
3. Ciasto bananowe z lekkim kremem jogurtowym i czekoladą- bo uwielbiam banany i lekkie jak puch kremy :P
- Zarejestrowany: 05.03.2015, 08:40
- Posty: 1
Kiedy zobaczyłam pojemnik “Gdynia” firmy Plast-Team, zapragnęłam go tak jak kania pragnie dżdżu. Biorąc pod uwagę że jestem nadwornym cukiernikiem rodziny i przyjaciół, to każdy wie że jak jest jakieś spotkanie to pojawię się z czymś słodkim i dobrym. A ja za każdym razem muszę owijać formy folią i taki pojemnik będzie dla mnie zbawieniem.
1) Ciasteczka razowe z kremem orzechowym.
To takie małe oszukiwanie bo to mąka razowa a nie zwykła i napewno po nich nie przytyje :)
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej razowej
pół łyżeczki sody oczyszczonej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
115 g masła
115 g kremu kakaowo-orzechowego
2/3 szklanki jasnego brązowego cukru
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3/4 szklanki drobno posiekanych orzechów laskowych*
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Wymieszać suche składniki: tj. mąkę, proszek, sodę, sól.
Mikserem utrzeć masło i krem na lekką, puszystą masę. Stopniowo dodawać cukier, dalej ucierając, dodać jajko i ekstrakt z wanilii dalej ucierać.
Do utartych składników dodać suche składniki i zmiksować. Dosypać posiekane orzechy, dobrze wymieszać
Z ciasta odrywać nieduże kawałki i formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odległościach. Spłaszczyć łyżką lub dłonią.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 13 minut – ciasteczka będą gotowe jak brzegi się mocno zrumienią.
*można zastąpić migdałami – ja kupuje już gotowe obrane ze skórki i posiekane.
2) Muffinki marchewkowe
Ciast to można stosować na różne sposoby np. jako keks – wtedy oczywiście do formy keksowej – raz jadłam jako ciasto w torcie
2/3 szklanki mąki pszennej
pół szklanki drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki soli
1/3 szklanki oleju rzepakowego lub z oleju orzechów włoskich
2 jajka, roztrzepane
1 szklanka startej na średnich oczkach marchewki
Można dodać rodzynki albo inne bakalie wg upodobań
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę pszenną, cukier, sól, proszek, sodę, cynamon.
W drugim naczyniu roztrzepać jajka z olejem (np. rózgą kuchenną).
Połączyć zawartość obu naczyń, dodać marchewkę i wymieszać łyżką.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami i wyłożyć ciasto do 3/4 wysokości
Piec w temperaturze 175ºC przez 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić
Można udekorować polewą z białej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej
3) Drożdżowe ślimaki z czarną porzeczką
Kiedy zima za oknem i śnieg sypie przywołuję tym ciastem lato w domu a w lecie wykorzystuje dobrodziejstwa ogrodu.
460 g mąki pszennej
14 g drożdży suchych
250 ml mleka
4 duże żółtka
100 g cukru
100 g masła, roztopionego
16 g cukru wanilinowego (lub nasionka z 1 laski wanilii)
ok 400 g czarnej porzeczki*
5 łyżek cukru (lub więcej)
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania babeczek
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami , dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrobić ciasto, musi być miękkie i elastyczne. Przełożyć do oprószonego mąką naczynia, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości na około 90 min.
Dużą formę (ja używam tych które są sprzedawane razem z piekarnikiem) wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto rozwałkować na prostokąt o wielkości około 30 x 25 cm. Równomiernie obsypać porzeczkami i cukrem. Zwinąć w taki sposób, by powstała rolada. Ciasto pokroić ostrym nożem w ok 2 cm plastry. Układać na blasze, dużych odległościach od siebie. Ponownie pozostawić w cieple do czasu podwojenia objętości na około 30 minut)
Po wyrośnięciu bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka. Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 35 minut minut lub momentu w którym ślimaki będą miały złoty kolor.
*jeśli porzeczki mają być mrożone najpierw należy rozmrozić.
- Zarejestrowany: 03.12.2014, 16:18
- Posty: 9
Z racji iż dodałam w moim zgłoszeniu jeden przepis, który brał już udział w innym konkursie, dlatego przesyłam swoje zgłoszenie jeszcze raz, poprawione:) jeśli jest możliwość to proszę o usunięcie poprzedniego zgłoszenia:)
Gdy wiosenne słońce coraz mocniej przygrzewa, pojawiają się pierwsze wiosenne kwiaty, a z każdym dniem przybywa ich coraz więcej. Są one symbolem budzącej się do życia przyrody. Nie bez powodu wiosna uważana jest za najpiękniejszą porę roku. Z tego powodu kwiaty goszczą również w moich wypiekach. W super funkcjonalny pojemnik "Gdynia" firmy Plast-Team najchętniej zapakowałabym:
1. Wiosenne muffinki
Składniki
Składniki na muffinki:
2 szklanki mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
1 duże jajko
1 szklanka maślanki
1/2 szklanki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
Składniki na masę:
300 g masła
100 g białek
200 g cukru
ulubiony ekstrakt
barwniki spożywcze w proszku
opcjonalnie ciastka Oreo do dekoracji
Sposób przyrządzenia
Muffinki:
Przesiać mąkę, proszek, cukier i sól do jednej miski. W małej misce połączyć jaja, maślankę i olej, używając trzepaczki. Miksturę dodać do suchych składników i wymieszać niezbyt dokładnie. Przełożyć łyżeczką do formy - każdą dziurę wypełnić do dwóch trzecich. Piec w 200 st. przez 15 do 20 minut, aż będą złotobrązowe. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.
Masa:
Białka przelać do miski, dodać szczyptę soli. Miskę umieścić nad garnkiem z wrząca wodą i ubić przez chwilę białka. Dodać cukier i ubijać aż cukier się rozpuści. Zdjąć miskę z garnka i przestudzić białka. Następnie ubijać jeszcze około 10 minut. Po tym czasie dalej ubijając stopniowo dodawać masło. Na koniec wmieszać ulubiony ekstrakt. Podzielić masę na kilka części i dodać barwniki. Dekorować za pomocą rękawa cukierniczego. Smacznego :)
https://www.familie.pl/przepis/2050/Wiosenne-muffinki
2. Romantyczny torcik
https://www.familie.pl/przepis/2051/Romantyczny-torcik
3. Kwiatowy torcik
https://www.familie.pl/przepis/2053/Kwiatowy-torcik
W pojemniku "Gdynia" firmy Plast-Team wszystkie wypieki będą prezentowały się wyśmienicie. Pozdrawiam! :)
- Zarejestrowany: 06.03.2013, 22:46
- Posty: 19
W tak cudne pojemniki zapakowałabym wszystkie słodkości.A zwłaszcza teraz kiedy wielkimi krokami nadchodzi wiosna.Zbliża się czas pikników,grila to właśnie taki pojemnik był by najwspanialszym prezentem dla moich łasuchów.
A zapakowałabym w to cacko pierwsze ciasto to byłby Sernik z mchem -puszysty serniczek z wiosennym zielonym akcentem.Drugie to Truskawkowe ciastko to tak z tęsknoty za truskawkami.
A trzecie to Blue fantazja,która kojarzy się z niebieskim wiosennym niebem.
Sernik z mchem
Składniki na ciasto mech
Pół opakowania mrożonego szpinaku
2 jajka
1 szkl mąki tortowej
3/4 szkl oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szkl cukru
Wykonanie ciasta
Szpinak rozmrażamy i dobrze odciskamy z wody.
Jajka miksujemy z cukrem,powoli wlewamy olej miksując dalej.
Nastepnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Na końcu szpinak dobrze odsączony.
Wlewamy do małej tortownicy o średnicy 23 cm i pieczemy w 180
stopniach około 60 minut.Sprawdzając patyczkiem.
Gdy ciasto wystygnie ścieramy je na tarce o grubych oczkach.
Składniki na ser
1 kg sera we wiaderku
500 ml śmietany 30 %
20 dkg cukru pudru
6 jajek
1 budyn waniliowy
5 łyżek kaszy manny
cukier waniliowy
dodatkowo paczka herbatników
Ser połączyć z żółtkami,cukrem waniliowym,budyniem i kaszą manną.
6 białek ubić na sztywno i dodać połowę cukru pudru.
Schłodzoną kremówke ubić na sztywno i dodać druga połowę pudru.
Ser połaczyć delikatnie z pianą z białek i ubita kremówką.
Prostokątną blaszkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą.
Układamy ciasno herbatniki,następnie kładziemy połowę startego ciasta
mech.
Wylewamy masę sernikową i posypujemy drugą połowa zielonego
ciasta.Można trochę ciasta zostawić do dekoracji juz po upieczeniu.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180
stopni.Pieczemy około 1 godziny.Studzimy sernik i posypujemy reszta
ciasta zielonego.
Smacznego.
Ciasto jest pracochłonne,ale warte swego wiosennego smaku.
Truskawkowe ciastko
składniki
biszkopt makowy
6 jajek
1/2 szkl maki tortowej
1/2 szk maki ziemniaczanej
1 łyżka suchego maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
biszkopt jasny
3 jajka
3 łyzki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki mąki
Z podanych składników pieczemy biszkopty.Makowy dzielimy na dwie części.
Masa budyniowa
2 budynie śmietankowe
1/2 l mleka
2 łyzki cukru
1 margaryna palma lub masło
W połowie mleka rozrabiamy budyń z cukrem.Wlewamy do drugiej połowy gotującego się mleka energicznie mieszając aby nie powstały grudki.
Ugotowany budyń studzimy.Margaryne lub masło ucieramy mikserem na puch dodając po jednej łyżce ostudzonego budyniu.Dzielimy na cztery części i zostawiamy trochę na dekorację
Mus truskawkowy
1 opakowanie mrożonych truskawek
1 galaretka truskawkowa
Truskawki rozmrażamy,miksujemy blenderem.Podgrzewamy trochę i wsypujemy galaretkę truskawkową.
Mieszamy dokładnie aż galaretka się rozpuści.Dzielimy na dwie części
przełożenie ciasta
Biszkopt makowy-warstwa masy budyniowej-połowa musu truskawkowego-maa budyniowa-biszkopt jasny-masa budyniowa-mus truskawkowy-masa budyniowa-biszkopt makowy-udekorować reszta masy budyniowej posypać suszona żurawiną.
Blue fantazja
składniki na biszkopt
8 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szkl cukru
1 szkl mąki
4 łyżeczki kakao
masa
0,5 l śmietany 30 %
serek mascarpone 1 opakowanie
1 galaretka niebieska
1 gorzka czekolada
1 łyżeczka żelatyny
2 łyżki cukru pudru
Z podanych składników pieczemy ciemny biszkopt.
Przekrawamy go na dwie części.
Śmietanę ubijamy na sztywno dodając cukier puder i serek maskarpone.
Dzielimy na trzy części.Do jednej dodajemy żelatynę,wcześniej namoczoną w zimnej wodzie i włożoną do mikrofali na 30 sekund.Do drugiej 1/2 galaretki niebieskiej rozpuszczonej w 1 szkl wody.Do trzeciej 1/2 gorzkiej czekolady
rozpuszczonej w kąpieli wodnej. Wszystkie trzy masy kładziemy na przemian
na biszkopt i przykrywamy drugą połową biszkopta.Na wierzch polewamy drugą
połowę galaretki niebieskiej i połową czekolady.
WW tak świetnym pojemniku Gdynia firmy Plast-Team wszystkie trzy ciasta będa się świetnie prezentowały.Będzie kolorowo,smacznie i rodzinnie.
- Zarejestrowany: 12.09.2014, 08:58
- Posty: 46
Zapomniałam dodać linka do ciasta dodanego w serwisowej książce kucharskiej :)
Nadrabiam niedociągnięcie :) https://www.familie.pl/przepis/2055/Zielone-ciasto-ze-szpinakiem
Pozdrawiam
- Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
- Posty: 161880
Propozycje moich dwóch ciast znajdziecie pod linkami...
https://www.familie.pl/przepis/2056/Szarlotka
https://www.familie.pl/przepis/2057/Ciasto-snickers
a tu podaję zgodnie z Konkursem jeden przepis...
Ciasto "zebra"
1/ 5 jajek
2/ 2 i 1/2 szklanki mąki
3/ 1 szklanka cukru
4/ 1 kostka margaryny Kasia
5/ 2 łyżeczki proszku do pieczenia
6/ 1 szklanka oranżady lub wody gazowanej
7/ 2 łyżki kakao i 2 łyżki mąki
8/ cukier waniliowy
Margarynę rozpuścić i ostudzić, z jajek ubić kogel mogel z cukrem i cukrem waniliowym, mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia.
Do ubitych jajek dodawać mąkę, oranżadę i płynną Kasię mieszając aż zrobi nam się jednolita masa.
Masę dzielimy na dwie części - do jednej dodajemy 2 łyżki kakao a do drugiej 2 łyżki mąki.
Prodiż smarujemy margaryną i wlewamy na jego środku przemiennie masy. Pieczemy.
Po upieczeniu wierzch ciasta możemy posypać cukrem pudrem lub zalać rozpuszczoną gorzką czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi...
SMACZNEGO !!!
- Zarejestrowany: 19.12.2013, 16:12
- Posty: 4400
WOW! Same przyszności! Macie jeszcze jakiś przepis?
:D
- Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
- Posty: 161880
WOW! Same przyszności! Macie jeszcze jakiś przepis?
:D
Mamy, mamy KASIU - są w naszych przepisach...
- Zarejestrowany: 26.01.2014, 12:32
- Posty: 16
Hej!
Nie wiem jak Wy, ale my mamy często ochotę na coś słodkiego :) Uwielbiamy piec, bo zabawa jest przy tym przednia. Sama frajda! Brzuszki moich szkrabów - wielkich kulinarnych odkrywców - są zawsze przeszczęśliwe :)
Na naszym domowym podium na 3 miejscu stoi klasyczna panna cotta. Ta super śmietankowa rozkosz delikatnie muska nasze podniebienia i sprawia, że wciąż mamy ochotę na więcej!
Drugie miejsce zajmuje ciasto marchewkowe. Dzieciaki je uwielbiają! Trzeba szybko po nie sięgać, bo później... może być za późno ;) Delektujemy się nim razem i mamy fajny, zdrowo zakręcony, marchewkowy dzień!
W tych słodkich zawodach złoto zdobywa torcik bezowy z owocami. Mali pomocnicy uwielbiają go dekorować a on sam przepięknie prezentuje się na stole. Idealny na przyjęcia te małe i te duże. Przepyszny. Chrupiąco - owocowo - szałowy! Wcinamy go zazwyczaj wielkimi łyżkami, a co!
Co potrzebujemy, by przygotować ten przepyszny przysmak?
5 białek
1 łyżkę mąki ziemniaczanej
1 łyżkę octu
500 ml śmietany 36%
350 g cukru pudru
maliny
borówki
listki mięty
Jak go przygotować, by był idealnie pyszny?
Z białek ubijamy pianę, na koniec dodając szklankę cukru pudru. Kiedy piana będzie sztywna, powoli dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie wlawamy ocet. Na blachę kładziemy papier do pieczenia. Z piany formujemy dwa koła i wstawiamy do nagrzanego do 120 st. piekarnika na 90 minut. Gdy beza ostygnie, ubijamy śmietankę z cukrem i masę układamy na jednym bezowym blacie. Dodajemy owoce i całość przykrywamy drugim blatem. Wierzch smarujemy cienką warstwą śmietany, ozdabiamy listkami świeżej miety i owocami...
Polecamy i życzymy smacznego!
Zajadajcie ze smakiem!
- Zarejestrowany: 21.04.2014, 06:14
- Posty: 4
Z chęcią wypróbowałabym ten pojemnik na zbliżające się święta. Co roku na święta jeździmy o córki i bieżemy po kawałku ciasta do niej dlatego taki pojemnik na pewno by się nam przydał. A czy lubimy słodkości? Pytanie... U nas ciasta goszczą co tydzień, rodzina je uwielbia. A dodałam przepisy:
https://www.familie.pl/przepis/2064/Ciasto-Cappuccino
https://www.familie.pl/przepis/2066/Czarnuszek-porzeczkowy
https://www.familie.pl/przepis/2065/Biszkopt-z-jablkami-i-pierzynka-smietankowa
A przedstawiam tu:
Czarnuszek porzeczkowy
CIASTO
3 łyżki kakao
1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju
1/2 szklanki wody
5 jajek
1/2 szklanki cukru
1 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
MASA
1 litr śmietany kremówki 30%
5 łyżek cukru
4 śmietanki fix
DODATKOWO
1 słoiczek dżemu porzeczkowego
1/2 gorzkiej czekolady
Kakao, cukier, olej, oraz wodę dać do garnka zagotować, ciągle mieszając, odstawić do wystygnięcia. Pianę ubić, następnie dodać cukier, ubić na sztywno. Zmniejszyć obroty, dodać żółtka, mąkę, oraz zimną masę. Na koniec dodać proszek do pieczenia, oraz sodę oczyszczoną. Wymieszać dokładnie, wylać na blachę i piec około 40 min. Zimny przekroić na pół. Śmietanę ubić dodać cukier, pod koniec śmietanki fix. Na pierwszą połowę ciasta posmarować połowę dżemu, na dżem wyłożyć połowę masy śmietankowego, przykryć drugą częścią ciasta, posmarować znowu dżemem oraz resztą śmietany. Na wierzch zetrzeć czekoladę.